Jag gillar inte Januari

Det kom typ 20 mil snö i Oslo förra helgen, sen har det varit plusgrader och slask. Snö i städer är värdelöst. Hanky har åkt tillbaka till Vietnam, jag tror inte det snöar där.

Så det så.

Jag och arbetskamrat B satt förövrigt och räknade ut hur mycket han hade sparat på att planka på kollektivtrafiken förra året i stället för att betala. Vi kom fram till att han betalat ungefär 5000kr i biljettkontrollsavgifter och om han köpt kort hade han fått betala runt 20 000kr. Han har sparat rätt bra på det med andra ord. Några dagar senare på jobbet så ringde dom från polisen och meddelade att han kommer tilldelas böter pga. urkundsförfalskning då han uppgav falska personuppgifter när han åkte fast vid en biljettkontroll i somras. Nu väntar vi med spänning på information om bötesbeloppet för att kunna justera vår uträkning.

Det påminner mig om en annan grej jag tänkte på. Det här med tåg och räls. Eller egentligen spårvagnar men det är samma sak med tåg. Fast ännu mer med spårvagnar faktiskt i alla fall i San Francisco och Oslo för där finns det backar och lutande plan. En tågräls är ju i princip bara en blank skena och ett tåghjul en rund metallbit. Det torde ju vara minimal friktion mellan dessa två aktörer. Ändå tuffar en 60-tons spårvagn upp för en backe utan nämnvärda bekymmer. Jag förstår inte riktigt hur det funkar. Den torde ju glida bakåt.

Jag googlade i alla fall på saken och kom fram till att det har med hjulens adhesion mot rälsen att göra. Höstlöv är dåligt för tåg tydligen. Det märker man tydligt om man åker Saltsjöbanan, varje höst kommer det löv på rälsen, varje höst inträffar en massa förseningar, SL förberedde sig genom att köpa in fler extrahjul så de kunde byta ut de som slipats ner för mycket. Man tycker ju att där må finnas smidigare lösningar, det är ju bara löv. Vi funderade på om man inte kunde bygga på nån form av kvastanordning längst fram på alla tåg som sopade rent banan när tåget tuffade fram. Det torde inte vara allt för svårt.

Jag funderar ibland på att bli professionell uppfinnare.

Amen.

/Jestskrifarjosef

RSS 2.0